Akupunktur

 

Akupunktur er en behandlingsform innen Kinesisk Medisin som har eksistert i mer enn 5000 år, og som er et av verdens eldste behandlingsprinsipper.

Akupunktur brukes for å behandle ulike plager og sykdommer, og man forsøker å behandle årsaken til problemet og ikke bare symptomet. Behandlingen rettes mot ulike plan, slik at den kan omfatte både det fysiske og psykiske. En akupunkturbehandling vil få kroppen selv til å gjenopprette sin naturlige tilstand – som er å være frisk.

Ordet akupunktur er latinsk og betyr acus – nål og punctura – stikk.

Den kinesiske tradisjonen kaller det Zhen Jiu, som betyr nål og varme. En akupunkturbehandling går ut på å stikke tynne nåler i huden på bestemte steder på kroppen. Man bruker også ofte moxa – en «sigar» av sammenpressende urter som tennes, og som gir en helt spesiell varme på akupunkturpunktene. Kinesisk medisin består også av energetisk massasje, plantemedisin og Qi Gong i tillegg til akupunktur.

Stadig flere etterspør akupunktur og har tillitt til akupunktur som behandlingsform. Den økende bruken og anerkjennelsen av akupunktur har også ført til at den offentlige helsetjenesten har tatt i bruk behandlingsformen, for eksempel ved smerteklinikker og fødeavdelinger.

Verdens Helseorganisasjon (WHO) har gitt sin anbefaling til akupunktur, og har utarbeidet en liste over diagnoser som vil kunne ha god effekt av akupunkturbehandling. Se følgende link for mer informasjon; http://apps.who.int/medicinedocs/pdf/s4926e/s4926e.pdf

I 2010 ble akupunktur og moxibusjon plassert på UNESCOs liste over immateriell kulturarv. Det vil si at denne tradisjonen ønskes å vernes om og beskyttes.

Ingrid er medlem av NAO – Norsk organisasjon for akupunktører og behandlere innen orientalsk tradisjon.

Ingrid - akupunktør
Ingrid – akupunktør